;

Makaleler » Zeytinyağı Bloğu » Güvenli alışverişin İpuçları

Güvenli alışverişin İpuçları

Güvenli alışverişin İpuçları

Online alışveriş çok eğlenceli ve pratik, değil mi? Beğendiğiniz bir ürünü buluyorsunuz, "satın al" düğmesine basıyorsunuz ve anında kapınıza geliyor.

Ancak bu işlemler her zaman bu kadar sorunsuz gitmez. İnternet Suçları Şikâyet Merkezleri, günde yüzlerce çevrim içi hırsızlık şikayetleri alıyor ve hem bireyler hem de işletmeler milyonlarca lira kayıp veriyorlar.

Tüketici Koruma Dernekleri de son zamanlarda bu tür şikayetlerin arttığını belirtiyorlar.  Alıcıların çoğu, sosyal medyada veya arama motoru alışveriş sayfalarında reklamı yapılan ürünlere kandılar. Ya hiçbir şey alamadılar ya da yalnızca yüksek bir kargo ücreti ödeyerek iade edilebilecek bir kutu tek kullanımlık yüz maskesi gibi rastgele bir ürün aldılar.

Bu dolandırıcılar, alışverişin keyfini gerçekten kaçırıyorlar. Onların son kurbanı olmaktan kaçınmak için çevrimiçi alışveriş güvenliği ipuçlarımıza göz atın.

 

1. Saygın sitelerden alışveriş yapın

Doğrudan tanıdığınız ve güvendiğiniz çevrim içi sitelerden alışveriş yapmak en iyisidir. Oraya hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmak için favori alışveriş sitelerinizi işaretleyin. Sitenin adını tarayıcı çubuğunuza yazmaktan kaçının.

Bunun nedeni, küçük bir yazım hatası sizi gerçek siteye benzeyen sahte bir siteye götürebilir. Böyle bir siteden alışveriş yaptığınızda dolandırıcılara farkında olmadan kredi kartı numaranızı ve diğer kişisel bilgilerinizi vermiş olursunuz.

2. Sizin için yeni olan işletmeleri inceleyin

Yeni bir sitede harika bir ürün mü gördünüz? Bu şirketle ilgili çevrim içi şikayetlere ve incelemelere bakın. Web sitesindeki ‘bize ulaşın’ sayfasını kontrol edin. Gerekirse doğrulamak için arayın.

Ayrıca ana sayfada sitenin yetkili devlet kurumlarınca güvenli alışveriş sitesi olduğu onaylanmış olduğunu belirten ETBIS kare kodunu tıklayarak Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'nde kaydı olup olmadığından emin olun.

3. Harika gibi görünen fırsatlardan sakının

Facebook veya Instagram 'da çok düşük fiyatlar veya göz kamaştırıcı ücretsiz ürünler sunan bir reklam mı gördünüz? Unutmayın, bir teklif gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, muhtemelen gerçek değildir.

Satın almadan önce fiyatları karşılaştırın. Alışılmadık derecede düşük fiyatlar, kişisel bilgilerinizi çalmak veya paranızı çalmak için kurulmuş sahte bir siteye sizi yönlendirebilir.

4. Herkese açık Wi-Fi ağında kesinlikle alışveriş yapmayın

En sevdiğiniz kafede bir latte yudumlarken halka açık Wi-Fi'den alışveriş yapmaktan kaçının. Yan masada telefonuna bakan adam, çevrimiçi etkinliğinizi gözetleyen bir bilgisayar korsanı olabilir.

Ve çevrimiçi alışveriş genellikle bir kimlik hırsızının adınız, adresiniz ve kredi kartı numaranız da dahil olmak üzere ele geçirmekten hoşlanacağı bilgileri içerir.

5. Bir VPN kullanın

Herkese açık Wi-Fi kullanıyorsanız, kendinizi bir VPN (sanal özel ağ) ile koruyun. VPN, bilgisayarınız ve sunucu arasında şifreli bir tünel oluşturur.

Yakınlarda gizlenen siber suçlular ne yaptığınızı göremez veya kişisel bilgilerinizi ele geçiremez. Bir VPN, havaalanlarında, kafelerde ve diğer kamusal alanlarda halka açık Wi-Fi'den güvenli bir şekilde çevrimiçi alışveriş yapmanın tek yoludur.

6. Güçlü parolalar seçin

Güçlü bir parola, siber hırsızları özel bilgilerinizi sakladığınız hesaplardan uzak tutan güvenli bir kilit gibidir. İyi bir parolanın nasıl seçileceğine ilişkin bazı hızlı yönergeler şunlardır:

Karmaşık bir küçük ve büyük harf, harf ve sembol seti kullanın. Veya hatırlayabileceğiniz ve başkalarının tahmin edemeyeceği uzun bir parola düşünün.

Çocuğunuzun doğum tarihi, köpeğinizin adı veya favori spor takımınız gibi bir hırsızın kolayca bulabileceği veya tahmin edebileceği sözlük sözcükleri ve kişisel bilgilerden kaçının.

Siteler arasında asla şifreleri tekrar kullanmayın. Bunu yaparsanız, bir şirketteki veri ihlali, suçluların diğer hesaplarınıza erişmesine izin verebilir.

7. Satın almadan önce site güvenliğini kontrol edin

Alışveriş yapacağımız sitenin SSL (güvenli yuva katmanı) şifrelemesi kullanıp kullanmadığını doğrulamak için bir sitenin tarayıcı çubuğunda bir kilit simgesi olduğundan emin olun. URL ayrıca yalnızca "http" yerine "https" ile başlamalıdır.

Güvenli web siteleri, parolalar veya finansal bilgiler gibi paylaştığınız verileri maskeleyecek şekilde yapılandırılmıştır. Yalnızca güvenli sitelerde alışveriş yapmak, alışveriş yaparken özel bilgilerinizin tehlikeye girmesi riskini azaltır.

8. E-posta dolandırıcılığına kanmayın

Harika indirimler sunan veya bir paketin teslimatıyla ilgili bir sorun olduğunu iddia eden e-postalar veya metinler alabilirsiniz. Tanıdık olmayan gönderenlerden gelen şüpheli mesajları silin. Ayrıca, bilgisayarınıza veya telefonunuza virüsler ve diğer kötü amaçlı yazılımlar bulaştırabileceğinden, iletilerdeki ekleri açmayın veya bağlantıları tıklamayın.

9. Kişisel bilgilerinizi koruyun

İşte genel bir kural: Normal bir alışveriş sitesi gerekmeyecek kadar ayrıntılı kişisel bilgi isterse dikkatli olun. Bir satın alma işlemini tamamlamak için sadece gereken minimum kişisel bilgilerinizi verin.

10. Nakit kart yerine kredi kartı kullanın

Nakit kart yerine kredi kartı kullandığınızda, dolandırıcı kredi kartı yoluyla bankanızdaki hesabınıza doğrudan erişim sağlamaz.

11. Sanal kredi kartıyla ekstra güvenlik sağlayın

Mümkün olduğunca güvenli alışveriş yapmak için her zaman o anki alışveriş tutarınız kadar limit belirleyebileceğiniz sanal bir kredi kartı kullanın. Sanal bir kredi kartı, daha fazla çevrim içi alışveriş güvenliği sunar.

Sanal kart sayesinde gerçek kredi kartı bilgilerinizi göstermeden çevrim içi alışveriş yapmak için geçici numarayı kullanırsınız. Bir hırsız sanal kredi kartı numarasını ele geçirir ve daha sonra onu kullanma şansı yoktur.

12. Dolandırıcılığa dikkat edin

Haftada en az bir kez banka ve kredi kartı ekstrelerinizi sahte masraflar için kontrol edin. Veya kartınızdaki herhangi bir hareketliliğinin size bildirim olarak gelmesi için hesap uyarılarını yapın. Bir metin veya e-posta bildirimi aldığınızda, ödemeyi sizin yapıp yapmadığınızdan emin olmak için hesabınızı kontrol edebilirsiniz.

13. Ayrıntılara dikkat edin

Satın alma işlemini yaptıktan sonra ayrıntıları güvenli bir yerde saklayın. Makbuzu, sipariş onay numaranızı ve satıcının sağladığı takip numarasını saklayın. Siparişle ilgili bir sorununuz varsa, bu bilgiler sorunu hızlı bir şekilde çözmenize yardımcı olacaktır.

14. Ürününüzü takip edin

Çevrimiçi bir satın alma işlemi yaptıktan sonra, satıcı, gönderim bilgilerini vermeyi veya siparişinizin durumuyla ilgili isteklerinize yanıt vermeyi reddederse, yardım için hemen bankanızla iletişime geçin. Ücreti faturanızdan kaldırabilir ve konuyu inceleyebilirler. Bankaların sırf bu tür dolandırıcılıklarla ilgili birimleri vardır.

15. Dolandırıcıları bildirin

Dolandırıldınız mı? Öyleyse, Tüketici Koruma Derneğine ve Emniyete bağlı İnternet Suçları Şikâyet Merkezine şikâyette bulunun.

Bu alışveriş güvenliği ipuçlarını takip etmek, dolandırıcıları engellemenize ve ilk etapta hedef olmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Yorumlar

Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek Hattı